Wrightin tyyliä talojen sisä- ja ulkotiloissa

Sisältö
 1. Erikoisuudet
 2. Värispektri
 3. Arkkitehtuuri
 4. Sisustussuunnittelu
 5. Kuinka tehdä projekti?
 6. Kauniita esimerkkejä

Muotoilussa ajatus äärimmäisestä harmoniasta luonnon kanssa on joka vuosi yhä painavampi. Tämä pätee sekä sisä- että ulkotiloihin. On tärkeää, että rakennukset sopivat maisemaan vakuuttavasti ja asunnon sisustus on ekoajattelun mukainen. Yksi tällainen suunta, joka muistuttaa luontoa, on Wrightin tyyli. Muuten sitä kutsutaan "preeriatyyliksi".

Erikoisuudet

Tällaisista rakennuksista tulee lakonisia lisäyksiä maisemaan - ne ovat sekä yksinkertaisia ​​että mukavia ja ulkoisesti harkittuja niin, että katse näkee talon ja sen luonnollisen ympäristön yhtenä kokonaisuutena. Tämä on orgaanisen arkkitehtuurin filosofia, jonka perusti amerikkalainen innovatiivinen arkkitehti Frank Lloyd Wright.

Hän ei pitänyt isoista, monimutkaisista rakenteista, hän uskoi, että rakennuksen tulisi olla luontoystävällinen. Ja tällaisten innovaatioiden inspiroijat olivat amerikkalaiset arot (sieltä nimi "preeriatyyli" tulee). Elämänsä aikana Wright rakensi valtavan määrän taloja, ja myös kouluja, kirkkoja, museoita sekä toimistorakennuksia ja paljon muuta pystytettiin hänen hankkeidensa mukaan.

Mutta se oli orgaaninen arkkitehtuuri, jota "preeriatalot" ilmaisivat, Wrightin merkittävin panos, ja siksi näiden talojen tyyli alkoi ansaitusti kantaa hänen nimeään.

Talojen tyypillisiä ominaisuuksia:

 • rakennukset on suunnattu vaakasuoraan;
 • talot näyttävät kyykkyisiltä ja kulmiltaan;
 • julkisivu on visuaalisesti jaettu useisiin osiin;
 • rakennuksen pohjaratkaisu on avoin;
 • talo on sisustettu luonnonmateriaaleilla erilaisissa yhdistelmissä.

Samalla rakennukset ovat sekä lakonisia että viihtyisiä. Ei voi olla vaatimattomuutta ja loistoa, monimutkaisuutta, elementtejä, joita ei voida kutsua toimiviksi.

Nykyaikaiset talot ovat usein suorakaiteen tai L-muotoisia, ja tämä tehdään pääasiassa rakennustilan säästämiseksi. Talot eivät yleensä ole korkeita, edes 2- ja 3-kerroksisia. Maanläheisyyden tunne johtuu rakennusten vaakasuuntaisuudesta.

Ja rakennukset näyttävät kulmikkaalta, koska niissä on huomattava määrä suorakaiteen muotoisia ulokkeita (esimerkiksi laajennukset, erkkeri-ikkunat).

Värispektri

Vain luonnollisia värejä käytetään. Prioriteetti on neutraali ja lämmin. Useammin käytetty hiekka, beige, terrakotta, ruskea ja harmaa. Mikä ei ole yllättävää: itse asiassa nämä värit sopivat orgaanisesti mihin tahansa maisemaan. Mutta valkoinen, niin rakas Välimeren kreikkalaisessa tai pohjoismaisessa suunnassa, on lähes poissa Wrightin tyylistä.

Katto on aina tummempi kuin seinät, mutta ulkonemien viilaukset ovat vaaleampia. Kulmien suunnittelun tulee olla sopusoinnussa katon värin kanssa. Värimaailma perustuu minimalismiin, se on neutraali ja rauhallinen.

Uskotaan, että anna itse talon olla hillitty, ja paikalla olevista kukkivista puista tai kukkapenkissä olevista kukista voi tulla kirkkaita aksentteja - vain luonnollinen sisustus. Ja tietysti vihreä ruoho ja sininen taivas koristavat "preeriataloa" paremmin kuin mikään muu.

Värit ovat myös miellyttäviä ihmisen havainnolle, ne eivät kyllästy niihin, ja niiden yhdistelmä liittyy mukavuuteen ja turvallisuuteen. Ja niiden tulisi myös korostaa rakennuksen kulmikasta, koska Wrightin tyylin tapauksessa tämä on talon yksiselitteinen arvokkuus.

Pääpaino on rakennusten segmentoinnissa, ja väri on paras työkalu korostuksen sijoittamiseen.

Arkkitehtuuri

Wrightin modernit kodit näyttävät pieniltä, ​​mutta eivät vaatimattomilta. Nämä eivät silti ole pieniä taloja, joissa sinun täytyy töyryä ja tuntea olonsa ahtaaksi. Mutta tietenkään täällä ei ole ylellisyyden tunnetta, kuninkaallista tilaa.Tätä voidaan pitää kompromissivaihtoehtona. Vaikka Wrightin talo on keskimäärin 150-200 neliömetriä.

Ikkuna

Tällaisissa taloissa ne liittyvät suoraan kattoon. Tai ne voivat jopa kulkea koko rakennuksen kehää pitkin kiinteällä teipillä. Ikkunat ovat yleensä suorakaiteen tai neliön muotoisia, niissä on muutama katto. Ikkunat eivät ole käytössä, ikkunat kehystetään betonilistalla tai paksuilla lankkuilla.

Jos talo on kallis, panoraamaikkunat ovat pääsisäänkäynnin molemmilla puolilla.

Katto

Tällaisissa rakennuksissa ei ole kellaria ja perustusta, vain itse talo on yleensä rakennettu kukkulalle. Katot ovat joko 3- tai 4-kalteisia, ja niissä on pieni kaltevuus. Joskus ne ovat täysin litteitä. Wright-tyylisten talojen katot erottuvat melko leveistä ulkonemista: tällainen elementti viittaa itämaiseen arkkitehtuuriin.

Julkisivun viimeistely

Talojen seinät on rakennettu tiilistä, luonnonkivestä, keraamisista lohkoista. Lattioissa käytetään betoni- ja puupalkkeja. Tämän tyylin runkorakenteita ei käytännössä ole, eikä kokonaan puusta valmistettuja taloja ole.

Viimeistelyt ovat eklektisiä: betoni ja lasi yhdistyvät hiljaa luonnonpuuhun ja karkeaan kiveen. Kivi voidaan yhdistää sileästi rapattuihin seiniin.

Aiemmin tiili oli suosituin materiaali Wrightin talojen rakentamiseen, nyt on järkevämpää käyttää kooltaan suurempia keraamisia lohkoja. Usein nykyään käytetään jäljitelmämateriaalia, joka muistuttaa vain puuta tai luonnonkiveä. Tämä ei ole ristiriidassa tyylin kanssa.

Mutta sinun ei pidä luopua suuresta lasimäärästä - tämä on tyylin käyntikortti. Ikkunoissa ei ole palkkeja, mutta niiden segmentoitu muotoilu luo geometrisen harmonian, joka miellyttää silmää.

Sisustussuunnittelu

Wrightin taloissa on korkeat katot, panoraamaikkunat, ne viljelevät tilaa ja valoa luonnollisina "täytteinä", tai tarkemmin sanottuna talon omistajina. Ja tässä arvellaan myös harmoniaa luonnon kanssa. Ja jos valitset lamput, ne ovat neliömäisiä, kulmikkaita, vailla klassista pyöreyttä.

Ne muistuttavat myös aasialaisen kulttuurin paperilyhtyjä, jotka sopivat tyylin geometriseen suuntaan.

Suunnitteluratkaisut talon sisällä:

 • yksiväriset kaapit, jotka eroavat seinien väristä, minkä ansiosta sisätilojen kulmasegmenteistä luodaan yhtenäinen kokonaiskuva;
 • talon asettelu on sellainen, että huoneiden jakamista ei tehdä tavallisella tavalla seinien avulla, vaan rajavyöhykkeellä - esimerkiksi seinät maalataan keittiön lähellä ja ruokailutila on koristeltu luonnonkiven muuraus;
 • katot voidaan valkaista, mutta usein nämä ovat kipsilevystä valmistettuja ripustusrakenteita, jotka voivat olla myös monitasoisia, jotta ne voivat kaavoittaa tilan tällaisella tekniikalla ilman seiniä;
 • katoissa voi olla puisia lisäosia, kokonaisia ​​asennuksia, joissa on yksi sisätilojen hallitsevista väreistä;
 • käytetään kattokruunuja-potkureita - sekä toiminnallisia että koristeellisesta näkökulmasta, tyylin muodostavia;
 • koska talo itsessään luo maanläheisyyden tunteen, siinä voi olla paljon matalia huonekaluja - kuten sohvat tai sohvat nojatuoleilla, sohvapöydät, senkit, lipastot, konsolit.

Tällaisen talon suunnittelu luodaan tulevina vuosina. Sitä ei ole tarkoitus suunnitella uudelleen sopimaan uusiin muotityyleihin. Sisustus voi muuttua, vuodenaikojen vaihtelut ovat tervetulleita, mutta ei talon yleisilme.

Kuinka tehdä projekti?

Yleensä projektidokumentaatiota varten he kääntyvät asiantuntijoiden puoleen, jotka tarjoavat asiakkaille vakioprojekteja - heidän esimerkkejään voidaan tarkastella yksityiskohtaisesti. Joskus asiakas ei kysy tyypillistä, vaan yksittäistä projektia. Se voi olla mökki, yksikerroksinen tai kaksikerroksinen maalaistalo, jossa on autotalli ja muita rakennuksia alueella. Nämä ovat suhteellisen pieniä tiilirakennuksia ja runkorakennuksia. Suunnittelukokemuksen omaava henkilö tai arkkitehtuuriin liittyvien alueiden asiantuntija voi tehdä itsenäisesti projektin.

Usein asiakas ja suunnitteluyritys, rakentajat työskentelevät yhdessä.Tulevat omistajat voivat piirtää talosta luonnoksen, ja asiantuntijat ottavat sen huomioon toiveena tulevaa rakentamista varten.

Usein talon rakentaa yritys, mutta kaiken sisustussuunnittelun, sisustussuunnittelun hoitavat omistajat itse. Tässä tapauksessa havainto, muodostunut maku, samanlaisten onnistuneiden sisätilojen analytiikka tulevat apuun.

Kuvia viehättävimmistä taloista, niiden sisustussuunnittelusta arvioidaan, ja tästä syntyy jotain omaa.

Kauniita esimerkkejä

Nämä valokuvat motivoivat aloittamaan rakentamisen ja "asumaan" niin houkuttelevaan arkkitehtoniseen ja suunnittelukontekstiin. Suosittelemme tarkastelemaan näitä onnistuneita esimerkkejä, jotka voivat olla paljon enemmän kuin tässä esitetään.

 • Tyypillinen talo kuvattuun tyyliin, kätevä suurelle perheelle, joka haluaa asua kaupungin ulkopuolella, lähempänä luontoa. Kivi ja puu esiintyvät koristelussa rinnakkain, rakenteen segmentoitumista korostetaan tarkoituksella. Valkoiset insertit on kudottu onnistuneesti osaksi yleistä ruskeaa valikoimaa.
 • Kompaktimpi kaksikerroksinen talo, joka voidaan rakentaa suhteellisen pienelle alueelle. Ratkaisu ikkunoilla talon yhdellä sivulla on mielenkiintoisesti toteutettu.
 • Moderni muunnelma Wright-tyylisestä talosta, jonka pääkoristeena ovat suuret ikkunat. Tällaisessa talossa on paljon aurinkoa ja valoa.
 • Talo näyttää erittäin matalalta mutta se seisoo kukkulalla ja sopii harmonisesti maisemaan. Talossa on sisäänrakennettu autotalli.
 • Kompromissivaihtoehto, lähempänä tavallisia tyypillisiä taloja. Ensimmäisessä kerroksessa ikkunat ovat suurempia kuin toisessa, ja tämä erottaa visuaalisesti talon yhteiset tilat yksilöllisistä (makuuhuoneista).
 • Nämä valokuvat osoittavat selvästi, että talon kaavoitus käy ilman seiniä. Yksi vyöhyke virtaa sujuvasti toiseen. Värimaailma on rauhallinen ja kodikas.
 • Tässä sisustuksessa on paljon kiveä ja lasia, täällä hallitsee geometria ja hienosti valittu sisustus.
 • Terassit ja verannat tällaisissa hankkeissa tulee usein viimeinen argumentti "osta / rakentaa tämä rakennus" puolesta.
 • Toinen mielenkiintoinen ratkaisu jossa paljon on otettu itämaisista kulttuureista.
 • Wrightin orgaanisessa arkkitehtuurissa jo ajatus olla lähellä luontoa on kaunis, ja luonnollisten sävyjen harmonia viimeistelyssä todistaa tämän jälleen kerran.
   Valtavan monien tyylien, projektien, ratkaisujen joukosta sinun on valittava jotain omaa, ei impulsiivisesti ja tunteiden perusteella, vaan niin, että valinta miellyttää useita vuosia. Ja mieluiten useamman kuin yhden sukupolven. Wrightin rakennukset on suunniteltu ihmisille, jotka rakastavat luonnonläheisyyttä, konservatiivisia värejä sekä valon ja tilan yltäkylläisyyttä.

   Seuraava video kertoo kuinka tehdä taloprojekti Wright-tyyliin.

   ei kommentteja

   Kommentti lähetettiin onnistuneesti.

   Keittiö

   Makuuhuone

   Huonekalut